Meriliikenteen vihreä siirtymä etenee yhteistyöllä – ”SGMF-jäsenyys antaa Rohelle tukevan selkänojan”

Kuvassa tapahtuu bunkraus Haminan LNG-terminaalissa. Talviaikaan, meri osittain jäässä.
Lisätietoja
Vesa Saarinen,
Head of Technology
+358 50 517 9461
vesa.saarinen@rohe.fi

Meriliikenteen päästöt saavat entistä enemmän huomiota päätöksenteossa. Jo 2018 YK:n alainen merenkulun järjestö IMO (International Maritime Organization) hyväksyi ensimmäisen toimialaa koskevan ilmastostrategian. Huhtikuussa 2025 strategian toimeenpanoon saatiin jälleen konkreettinen askel, kun IMO hyväksyi Net-Zero Framework -sääntelykehyksen. Sen lopullisena tavoitteena on merenkulun nettopäästöjen nollaamiseen vuoteen 2050 mennessä.

Tavoite vähentää meriliikenteen päästöjä on johtanut siihen, että LNG-käyttöiset laivat lisääntyvät kovaa vauhtia ja siksi LNG-bunkrausten kysyntä kasvaa myös Itämeren alueella. Edistääkseen bukraustarjontaa Rohe Solutions on alkuvuodesta liittynyt meriliikenteen vihreää siirtymää tavoittelevaan SGMF-etujärjestöön (The Society for Gas as a Marine Fuel). Jäsenyyden myötä Rohella on käytössään ajankohtaisin tutkimustieto kansainvälisestä meriliikenteen polttoainekehityksestä, bunkrauksesta sekä lainsäädännöstä.

– LNG-bunkrausta voisi kuvata meriliikenteen megatrendiksi. SGMF-yhteisö tuottaa jatkuvasti lisää tutkimustietoa ja dokumentoi alan ohjeistuksia sekä toimivia käytäntöjä. Tämä hyödyttää välillisesti myös asiakkaitamme, teknologiajohtaja Vesa Saarinen korostaa jäsenyydestä saatavan bunkraustiedon merkitystä. Varustamoiden panostukset LNG-kalustoon mahdollistavat myös biopohjaisten polttoaineiden tulon meriliikenteeseen. Rohen tarjoama Bio-LNG ei ole enää utopiaa merenkulussakaan, vaan ensimmäiset Bio-LNG-bunkraukset on Rohen operoimana suoritettu onnistuneesti.

Bio-LNG:n bunkraus mahdollista jo kaikissa satamissa

Rohe Solutions aloitti bunkrausliiketoimintansa vuonna 2023 ja siitä alkaen bunkrausten kysyntä on kasvanut kiihtyvällä tahdilla. Vahvan LNG-logistiikan ansiosta Rohe voi järjestää bunkrauspalveluita useisiin kotimaan suuriin satamiin.

– Bio-LNG:n bunkraaminen on Haminan LNG-terminaalin lisäksi teknisesti mahdollista jo useissa Suomen satamissa. Ainoastaan kysyntä ja uusiutuvan vihreämmän polttoaineen hinta – tai pikemminkin mielikuva kalliista hinnasta – ovat jarruttavia tekijöitä, Saarinen toteaa.   

Bio-LNG- ja LNG-bunkrausten lisäksi autamme satamia bunkrauksen valmistelussa ja investointien suunnittelussa. Vaikka yhtiössä on jo valmiiksi vahvaa osaamista bunkrausten toteuttamisesta, tuo SGMF:n jäsenyys vankan selkänojan konsultoinnille.

Bunkraus vaatii yhteistyötä toimijoiden kesken

Rohe edistää Itämeren alueen vihreää siirtymää käymällä aktiivista keskustelua varustamoiden ja Suomen satamien kanssa. Esimerkiksi Helsingin satama tavoittelee päästövähennyksiä Hiilineutraali satama -ohjelmalla. Seuraamme keskusteluita, jotka liittyvät tulevaisuuden uusiutuviin polttoaineisiin ja ratkomme haasteita vihreämpien vaihtoehtojen käyttöönotossa.

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen merellä vaatii eri toimijoiden välillä ennen kaikkea yhteistyötä. Varustamot, laivat sekä satamat on saatu jo tiiviiseen vuoropuheluun, ja sen ansiosta bunkrausta voidaan järjestää mahdollisimman jouhevasti. Rohen tehtävä palveluntarjoajana on liittyä keskusteluun ja jakaa tarvittavaa tietoa nykyisille sekä tuleville asiakkaille.

– Meillä on ajankohtainen tieto ja ensiluokkaiset palvelut myös bunkrausta vasta suunnitteleville toimijoille. SGMF-jäsenyys on vahvistanut asemaamme tavoitteessa kohti vihreämpää meriliikennettä, Saarinen päättää.


Kaikki artikkelit