Mitä on Bio-LNG-sekoitus ja miten se tarjoaa teollisuudelle kustannustehokkaan tien päästövähennyksiin?

Lisätietoja
Mikko Korpinen,
Myyntipäällikkö
+358 40 184 8814
mikko.korpinen@rohe.fi

Teollisuuden polttoaineratkaisut puhuttavat, kun tarve vähäpäästöisemmän energian hyödyntämiselle lisääntyy ja myös EU ohjaa johdonmukaisesti puhtaamman energian käyttöön. Investointi LNG-laitteistoon sekä LNG:hen ja Bio-LNG:hen polttoaineena on yllättävän kilpailukykyinen vaihtoehto moniin muihin polttoaineratkaisuihin verrattuna. LNG:n valitseminen tarjoaa teollisuudelle pitkän tähtäimen ratkaisun, joka tukee päästövähennyksiä paitsi nyt, myös pitkällä aikavälillä: sijoitus LNG:hen on sijoitus paitsi puhtaimpaan fossiiliseen polttoaineeseen, myös tulevaisuuden uusiutuviin polttoaineisiin.

Bio-LNG-sekoitus mahdollistaa biopolttoaineen käytön lisäämisen vaiheittain

EU:n päästötavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan yhä voimakkaampia ohjauskeinoja, jotta biopolttoaineiden käyttö ei heikentäisi käyttäjien kilpailukykyä. Yksi uusi ohjauskeino on niin kutsuttu polttoaineen päästökauppa (ETS2), jonka tavoitteena on vähentää ilmastopäästöjä kustannustehokkaasti esimerkiksi liikenteessä, rakennusten lämmityksessä ja yleisen päästökaupan ulkopuolelle jäävässä teollisuudessa.

ETS2:n kustannusvaikutus näkyy vuodesta 2027 alkaen. Tällöin ETS2:n piirissä olevien yhteisöjen on palautettava päästöoikeuksia direktiivissä määriteltyyn kulutukseen luovutetusta polttoaineesta. Nollapäästöisistä polttoaineista ei kuitenkaan tarvitse palauttaa päästöoikeuksia. Tämä parantaa biometaanin ja Bio-LNG:n kilpailukykyä suhteessa maakaasuun ja muihin fossiilisiin polttoaineisiin.

Vaikka LNG:kin on fossiilinen polttoaine, koostuu se metaanimolekyyleistä, jossa piileekin LNG-laitteiston käyttöönoton pitkän aikavälin hyöty. Saman laitteiston avulla pystytään hyödyntämään LNG:n ohella muitakin metaanipohjaisia polttoaineita: biometaanista valmistettua Bio-LNG:tä sekä tulevaisuuden polttoainetta, synteettistä metaania eli e-metaania. Tätä niin kutsuttua sähköpolttoainetta valmistetaan sähkön avulla tuotettua vetyä sekä hiilidioksidia yhdistelemällä.

”Mahdollista on hyödyntää myös Bio-LNG-sekoitusta, joka tarkoittaa, että käyttöpaikassa hyödynnetään joustavasti Bio-LNG:n ja LNG:n yhdistelmää”, kertoo Rohe Solutionsin myyntipäällikkö Mikko Korpinen.

Metaanipohjaisten polttoaineiden saumaton yhdisteleminen mahdollistaa tasapainottelun päästövähennystavoitteiden saavuttamisen ja kohtuullisen hintatason välillä. Rohe Solutionsin Bio-LNG:stä vastaavan tuotepäällikkö Mathias Westerholmin mukaan Bio-LNG:n ja LNG:n yhdistely on myös teknisestä näkökulmasta joustavaa: niin sanottua ”blend wallia” ei ole, vaan näitä polttoaineita voidaan yhdistää vaihtelevin osuuksin.

Bio-LNG:llä ja synteettisellä metaanilla lupaavat tuotantoennusteet

LNG on laajasti käytössä etenkin liikenteen polttoaineena, mutta etenkin biokaasun saatavuudessa on ollut haasteita, sillä biokaasun tuotanto on usein paikallista. Miten tämä kannattaa ottaa huomioon LNG-laitteistoa hankkiessa? Westerholm kommentoi:

”Biokaasun saatavuus paranee jatkuvasti, kun sen tuotanto lisääntyy Suomessa. Lisäksi Rohe Solutionsin asiakkaat voivat hankkia kauttamme Haminan LNG-terminaalissa verkosta nesteytettyä Bio-LNG:tä.”

Kestävämmillä metaanipohjaisilla polttoaineilla on tulevaisuudessa valtava tuotantopotentiaali. Vuonna 2023 EU-maissa tuotettiin noin 185 TWh biokaasua, mikä vastasi noin 5 % alueen kokonaiskaasunkulutuksesta. REPowerEU-ohjelman tavoitteena on lähes kaksinkertaistaa tuotanto vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan maakaasun kulutuksen odotetaan laskevan. Näiden seurauksena biokaasun rooli kaasujärjestelmässä kasvaa yhä merkittävämmäksi.

Synteettisen metaanin laajaa hyödyntämistä odotellaan vielä ja tuotanto odotetaan kasvavan samassa tahdissa nousevien sekoitusvelvoitteiden kanssa. European Biogas Associationin (EBA) arvion mukaan synteettisen metaanin tuotanto voisi saavuttaa 3TWh:n rajapyykin jo vuonna 2027. Tarve puhtaalle energialle vauhdittaa vetyhankkeita entisestään.

Rohe Solutionsin asiantuntijat tiedostavat, että lopulta lainsäädännöllä ja hinnalla on suuri merkitys.

”Polttoaineiden käyttäjien on jatkossa arvioitava entistä tarkemmin eri ohjauskeinojen vaikutuksia vertaillessaan polttoainevaihtoehtoja. Kun otetaan huomioon päästökaupan hintavaikutus sekä polttoaineen valmistevero, ei Bio-LNG:n ja LNG: välinen hintaero välttämättä olekaan enää niin suuri. Varsinkin ETS2 soveltumisalaan kuuluvien käyttäjien kannattaa tarkastella ja arvioida, mikä on paras polttoainevaihtoehto heille tulevaisuudessa”, pohtii Westerholm viitaten päästökauppajärjestelmä ETS2:n voimaan astumiseen.

Laadukkaat palvelut puoltavat LNG:n käyttöä – palvelukehitystä asiakkaiden tarpeisiin

Rohe Solutions auttaa asiakkaitaan LNG-laitteiston hankinnassa. Polttoainetoimitusten ohella Rohe tarjoaa myös lukuisia palveluita LNG:n ja muiden polttoaineiden käyttöä tukemaan.

”Meidän kanssamme ei asiakas jää yksin laitteistonsa kanssa. Tuemme polttoaineen tehokkaassa käytössä monella tavalla”, vakuuttaa Korpinen.

Rohe Solutionsin palvelutarjontaan lukeutuu muun muassa pinnanmittaus- ja varastonseurantapalveluita, jotka helpottavat polttoainetoimitusten aikataulujen suunnittelussa. Uusia käyttäjiä tuemme esimerkiksi esisuunnittelupalvelulla, joka helpottaa LNG-laitoksen hankintapäätöksen tekemistä. Lisäksi kunnossapitopalvelun ohella on tarjolla 24/7-valvonta- ja hälytyspalvelu, joka nimensä mukaisesti turvaa asiakkaan Bio-LNG-laitteiston käyttövarmuutta ympärivuorokautisesti.

”Kaiken kaikkiaan LNG on varteenotettava polttoainevaihtoehto teollisuuden toimijoille, jotka haluavat toiminnassaan katsoa eteenpäin ja ottaa konkreettisia askeleita päästövähennyksien eteen jo tänään”, tiivistää Korpinen.


Kaikki artikkelit