Mikon kynästä: Onko LNG-investointi ympäristöteko?

Rohe_LNG-investoinnit_Mikko Korpinen
Lisätietoja
Mikko Korpinen,
Myyntipäällikkö
+358 40 184 8814
mikko.korpinen@rohe.fi

Kaasualan karaistunut ammattilainenkin heittäytyy filosofiseksi, kun kesä lähestyy. Rohen Mikko pohtii, tiedostammeko että olemme jo vakaasti matkalla kohti vihreämpää kaasujen tulevaisuutta. Miellämmekö että se, mikä tänään on fossiilista kaasua, vaihtuu lähivuosina uusiutuvaksi, ja LNG:n käyttäjillä on siihen täydet valmiudet?

Tämä teksti on Rohe Solutions oy:n myyntipäällikkö Mikko Korpisen katsaus LNG-investointeihin.

Kevät on tuonut kaasun käyttäjille helpottavia uutisia. Maakaasun ja LNG:n hinnat ovat jälleen kilpailukykyiset. Saatavuuden haasteitakaan ei enää ole, kun toimitusketjut ovat uudistuneet ja tarjonta on tasapainossa.

Tämä ei meille kuitenkaan vielä riitä. Energiamarkkinoiden murros on todellisuutta. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii meiltä toimia.

Tunnistamme että alkuperältään fossiilisilla maakaasulla ja myös LNG:llä on monen korvissa syntinen kaiku. Mutta huomioimmeko samalla, että esimerkiksi raskaassa liikenteessä dieselin vaihtaminen LNG:hen leikkaa välittömästi ison osan CO2-päästöistä? Kaupantekiäisinä myös liikenteen aiheuttamat melu- ja hajuhaitat kutistuvat.

Kaasun evoluutio kiihtyy

Kaasun käyttäjät ottavat määrätietoisia askelia kohti uusiutuvaa energiaa. Yksi voimakkaasti vihreään siirtymään panostava ala on elintarviketeollisuus.

Saarioinen korvaa osan maakaasutarpeistaan LNG:llä, ja tulevaisuus on vakaasti uusiutuvien kaasujen kuten nesteytetyn biokaasun käytössä. Snellman puolestaan täydentää biokaasun käyttöään tarvittaessa LNG:llä ja varmistaa näin energian saatavuuden vaihtelevissa tilanteissa. Snellmanilla LNG on myös raskaan liikenteen saatavilla tehtaan oman tankkausaseman myötä. Myös liikennekäytössä nesteytetty biokaasu LBG on yhtiön seuraava siirto.

Molekyylitasolla kaikki kaasun muodot maakaasusta LNG:hen ja biokaasusta synteettiseen metaaniin ovat samaa CH4 eli metaania. Tulevaisuudessa Haminan LNG-terminaali varastoi, ja Rohe toimittaa myös biokaasua sekä synteettistä metaania.

Mitä kaasun käyttäjän pitää tietää?

Käyttäjälle kaasulaadun vaihtuminen vihreämpään ei aiheuta turhaa vaivaa. LNG-teknologiaan ja -laitteisiin tehdyt investoinnit eivät vanhene, kun uusiutuvien kaasujen tuotanto jatkossa kasvaa ja pystyy yhä kilpailukykyisemmin korvaamaan LNG:n käyttöä.

Vaihtoa ei käytettäessä edes huomaa, ja se voi tapahtua vaikkapa asteittain. Päästöjen leikkaantumisessa ja ympäristötavoitteiden saavuttamisessa eron sentään havaitsee selvästi.

Uskallan siis väittää, että investointi LNG:hen on ympäristöteko. Saa haastaa, tästä aiheesta keskustelen mielelläni! Uusi kollegani Joel Unha on aloittanut Rohen tiimissä 1.6. ja yhdessä pidämme Rohen LNG- ja maakaasumyynnin kasvu-uralla, uusiutuvia vaihtoehtoja unohtamatta. 😊

Sopivan lämpöistä kesää kaikille!

Mikko Korpinen

040 486 0307
mikko.korpinen@rohe.fi

Rohe Solutionsin myyntipäällikkö on työskennellyt kaasualalla jo yli 25 vuotta. Työkavereidensa Sannan ja Janin innostamana tai, kuten kaasupiireissä sanotaan, paineistamana Mikko tarttui näppäimistöön ja edessäsi on Mikon ensimmäinen blogikirjoitus.


Kaikki artikkelit